Erik Skanderbeck Foto: Erik Skanderbeck

Dolby Atmos – tekniken som revolutionerar branschen

Dolby Atmos är den nya surroundljudstekniken som tar ljud till en ny nivå. Idag går det att lyssna med Atmos-ljud via bland annat Netflix, Amazon Prime och Apple music. Det gör att tekniken inte bara revolutionerat branschen, utan dessutom blivit tillgänglig för gemene man. Dolby kommer presentera tekniken under LLB Expo i höst.

Dolby Atmos har växt inom branschen och efterfrågan ökar eftersom tekniken är tillgänglig för vanliga användare. Redan 2019 blev det möjligt att streama Atmos-ljud via Amazon Prime och Amazons egna högtalare. Men det var först 2021, när Apple music i ett pressmeddelande berättade att de kommer att stödja Atmos, som tekniken slog igenom på riktigt. Atmos går att lyssna på i ett par kvalitativa hörlurar, vilket skiljer sig från traditionellt surroundljud. Att de stora tech-bolagen stödjer Dolby Atmos har skapat en stor efterfrågan inom branschen. 

Dolby presenterar tekniken på LLB Expo

Erik Skanderbeck är styrelseledamot i LLB och jobbar som sales manager på Genelec. Han är entusiastisk över den nya tekniken och är ansvarig för Dolby Atmos på LLB Expo. Under mässan kommer Dolby att presentera den senaste tekniken, men det kommer även finnas talare från branschen, som jobbar med att mixa Atmos-ljud.

– Vi kommer ha en Atmos-anläggning på mässan och Dolby kommer att prata om Atmos som format. Vi kommer även att bjuda in andra talare från branschen för att prata om det ut ett användarperspektiv och få lyssna på dem som faktiskt jobbar med att mixa Atmos.
Den stora skillnaden mot traditionellt surroundljud, förutom tillgängligheten, är ceiling-speakers som skapar en mer omslutande ljudbild. Tekniken är objektsbaserad och ljuden går att flytta, likt objekt i en 3D-miljö. Objekten är oberoende av varandra i ljudbilden.

– Det klassiska exemplet är när en helikopter startar längst fram vid tv:n, lyfter, flyger ovanför dig och försvinner sakta bakom dig. Detta händer samtidigt som filmmusiken pågår i alla högtalare. Detta går även att göra med musik och det finns redan klubbmiljöer i London och San Fransisco som stödjer Atmos-formatet.

Atmos-ljud i Sverige

I Sverige är Atmos störst inom film- och serieproduktion. Det finns ett antal post produktion-bolag som jobbar med ljudläggning i Atmos men det växer även mycket inom musikproduktion. Erik tror att formatet kommer att fortsätta växa och kunna användas i fler miljöer. 

– Det känns som att tekniken går mot att det tillgängliggörs mot fler applikationer, kanske går det att använda i mer offentliga miljöer som showroom, lobbys med mera. Det är teknikjättarna som leder utvecklingen eftersom de stödjer Atmos.
För att formatet ska kunna utvecklas till fler miljöer så menar Erik att det krävs utbildning och mer kunskap inom branschen. Atmos kräver ett nytt tankesätt och de studios han har pratat med som idag mixar Atmos, ser en stor potential.

– Det hände något efter att Apple släppte sitt pressmeddelande, det var som att över en natt tillgängliggjordes tekniken och nu har studios över världen möjlighet att både i nyproduktion och post produktion kunna göra om ljud till det nya formatet. Det är en helt ny affärsmöjlighet!