En utmärkelse som delas ut till framstående personer verksamma inom underhållningsteknik

Bullen Awards

bullen-awards


Bullen Awards är en utmärkelse som delas ut till framstående personer verksamma inom underhållningsteknik. Syftet med priset är att lyfta fram kunnandet och engagemanget hos alla dem som arbetar bakom scenen och skapar dess magi. Utmärkelsen är instiftad till minne av Pontus “Bullen” Lagerbielke (1964-2015) och vill hedra Bullens gärning som framstående och ständigt nyfiken.  Priset delas ut i samarbete med branschorganisationen LLB.
 
Vinnare av årets Bullen Awards

Bullen Life Time Achivement Award och Bullen Visionary Göran ”Bokis” Boklund på Intersonic tilldelas priset Bullen Life Time Achivement Award och Fredrik Stormby som är Light & Set Designer och Co. Founder till Green Wall Design erhöll priset Bullen Visionary.

montage

Tidigare vinnare av Bullen Awards


2021

Bullen Visionary Award 2021 - Mikael Kratt. 

Juryns motivering: Talangfull, kreativ, tålmodig och outtröttlig är några av orden som nämns i samband med årets pristagare. Han har en spikrak karriärkurva inom show, turné, musikal och teater och har skapat ett eget rum och en egen standard i sina produktioner. Med kreativitet och uppfinningsrikedom i stort som smått skapar han magi.

Bullen Lifetime Achievement Award 2021 - Ralph Svalander

Juryns motivering: I mer än fyra decennier har årets pristagare arbetat i teaterns tjänst. Ständigt nyfiken, ständigt öppen för nya idéer, med ett stort hjärta och en närmast legendarisk generositet gentemot sina kollegor och kamrater.

Alltid välkomnande, alltid stöttande och alltid med konstnärlig integritet. Han är en förebild och inspiratör för många generationer av tekniker och ljussättare.2020
Bullen Visionary Award 2020 - Robert Hvenström

Juryns motivering: Han har de senaste åren visat på stor kreativitet såväl med ljus som med scenografiskt arbete. Med hög ambition och ett stilsäkert öga har pristagaren förnyat och lyft det visuella uttrycket till nya nivåer. Han rör sig obehindrat och med stor integritet mellan både tv- och scenproduktion. Vi ser fram mot att ta del av den fortsatta utvecklingen av denna kreativa kraft.

Bullen Lifetime Achievement Award 2020 - Pelle Larsson

Juryns motivering:
Med en karriär som sträcker sig över drygt fyra decennier kan man med fog hävda att årets pristagare närmast är en institution i branschen. Med gott humör, en aldrig sinande kreativitet och ett nytänkande i varje situation fortsätter vår pristagare att leverera stordåd år efter år. Han fostrar dessutom med stor framgång nästa generation av professionella ljusekvilibrister då hela familjen arbetar vid hans sida. Han är en mycket värdig vinnare och det är verkligen på tiden att han får sitt pris!2019 
Bullen Visionary Award 2019 - Ida Andersson

Juryns motivering:
Med en kreativitet och nyfikenhet utöver det vanliga och med sin förmåga att utveckla historieberättandet på nya sätt har årets pristagare på kort tid etablerat sig som en lysande kreativ kraft. I den växande portfolion finns såväl stora prestigefyllda projekt som uppdrag i det mindre formatet. Med träffsäkerhet och elegans levereras levande och engagerade känslor i en digital värld.

Bullen Lifetime Achievement Award 2019 - Ulf Brynte  

Juryns motivering:
Årets pristagare kan närmast liknas vid en institution i branschen. Han har, likt Bullen, vigt sitt liv åt arbete med underhållningsteknik genom en omfattande och lång karriär på många olika positioner. Han är en person som alltid har tid och ork att vara en vän och en kollega, utan att ge avkall på uppgiften för dagen. En sann inspiratör och ledare, en förebild för oss alla. En riktig kämpe med det största av hjärtan!2018

Bullen Visionary Award 2018 - Emma Weil

Juryns motivering:
Årets pristagare har bred kompetens och erfarenhet från många olika fält. Pristagaren har ett underfundigt formspråk och arbetar med enkla och visuellt effektiva lösningar. Genom att i sitt skapande använda innovativa och okonventionella metoder samt teknikorienterade lösningar upptäcker pristagaren det visuellt slående och konstnärligt verkningsfulla. Emma Weil är till lika delar innovativ och visionär - vi ser fram emot en spännande utveckling.

Bullen Lifetime Achievement Award 2018 - Hans-Åke Sjöquist

Juryns motivering:
Det finns få yrkespersoner med en sådan omfattande, framgångsrik och lång karriär som årets pristagare. Med hela världen som arbetsplats, decennier av arbete och med genomförda produktioner i en mängd för många att räkna är han utan tvekan en av de största i vår bransch. Han har kunnande och erfarenhet utöver det vanliga och är en konstnär med ljuset som pensel. Man kan verkligen tala om Lifetime Achievement - Hans- Åke Sjöquist är inget mindre än en levande legend.2017
Bullen Visionary Award 2017 - Anders Heberling

Juryns motivering:
Visionary Award tilldelas Anders Heberling som en kreativ kraft inom modern ljusdesign med en väl utvecklad förmåga att tänka innovativt och utanför konventionella ramar för att skapa visuella uttryck med stringens och kraft. Med lekfullhet och mod skapar han magiska miljöer för artister som vill ta sitt framträdande till nästa visuella nivå. En sann visionär vars framtida arbete vi ser fram emot att få ta del av.

Bullen Lifetime Achievement Award 2017 - Anders Q-lan Wallertz

Juryns motivering:
Lifetime Achievement Award tilldelas Anders Q-lan Wallertz som en pionjär inom ljus för scen och underhållning.  Efter decennier av kreativt arbete har han gnistan kvar. Genom sitt stora kunnande och sin långvariga erfarenhet fortsätter han att leverera på topp, bland annat genom sitt långvariga arbete med Europe som han än i dag turnerar med. En ljusets hantverkare, inget gig för litet eller för stort, inga problem för svåra eller oöverstigliga och med sin ödmjuka framtoning och sitt alltid glada humör, är han en oerhört omtyckt nestor och yrkesman i branschen.2016

Bullen Visionary Award 2016 - Eric Holmberg 

Juryns motivering:
Med samma nyfikenhet och med samma genuina intresse för att lösa problem kreativt ser vi i Eric Holmberg en person som verkar i Bullens anda. En person som i framtiden kommer att utforska, undersöka och utveckla lösningar för att öka kreativiteten i vår bransch. Med samma passion för att hitta nya vägar framåt och med ett gott humör kommer Eric att föra Bullens fackla vidare 

Bullen Lifetime Achievement Award 2016 - Björn Lehnberg

Juryns motivering:
Med en närmast legendarisk yrkesskicklighet, har Björn Lehnberg genom hårt arbete och stor kreativitet verkat som en av frontfigurerna i vår bransch och därigenom drivit teknisk utveckling och arbetsmetodik framåt i samma anda som Bullen. En sann pionjär och en nestor i sin yrkesroll samt en mycket god kamrat.

Om Bullen

Utmärkelsen är instiftad till minne av Pontus "Bullen" Lagerbielke (1964-2015) och vill hedra Bullens gärning som framstående och ständigt nyfiken ljusdesigner.


Läs mer

Erika Lagerbielke

Designen av priset till Bullen Awards och LLB Awards är skapad av Erika Lagerbielke


Läs mer