Bullen Lagerbielke (1964-2015)

Pontus - Bullen

Priset Bullen Awards är instiftat för att hedra framstående arbetsinsatser inom scenteknik och för att hedra minnet av Bullen Lagerbielke.

Pontus ”Bullen” Lagerbielke arbetade bakom scenen med att skapa dess magi, han trollade med ljus och fick stjärnorna att lysa. Han var en Sveriges främsta ljusdesigners och -tekniker, en innovativ och drivande person med stort hjärta. Bullen var lika envis som han var kreativ med en fantastisk färgkänsla. Hans konstnärliga uttryck var djärvt och poetiskt, alltid lyhört för artistens önskemål. I sin ljusdesign arbetade han med en stilsäker struktur och oväntade kombinationer av kalla och varma färger.

Bullen var självlärd och arbetade sig fram i underhållningsbranschen. Han började med handräckning som humper. Med hjälp av nyfikenhet och oräddhet utvecklade han en internationellt ledande kompetens inom ljusdesign. På 80- och 90-talet designade Bullen scenljus för artister som Europe och Roxette och turnerade jorden runt med dem. De senare åren arbetade han bland annat med Melodifestivalen och Eurovision och hann med en kort tid på Dramaten.

Bullen delade generöst med sig av sina kunskaper, han var en god mentor som utmanade andra att våga det han själv hade vågat och som såg till att ge yngre kollegor en chans. Han var en bra person och en mycket omtyckt kollega.